torstai 19. toukokuuta 2011

Uskoisinko uskontoon

Kysymys 1. Mitä uskonnosta tulee mieleen?
Kysymys 2. Minkälaisessa valossa uskonnot esitetään mediassa?
Kysymys 3. Mihin sinä uskot?

Jokainen aloittaa oman filosofiansa rakentamisen heti ensimmäisenä elinvuotenaan. Elinympäristö, ihmissuhteet ja sosiaalinen status muokkaavat ihmisen käsitystä itsestään. Katsomme ympärillemme ja peilaamme näkemäämme. Vertaamme itseämme muihin ihmisiin ja sen perusteella päätämme, olemmeko kristittyjä, ateisteja, hinduja tai jotain siltä väliltä. Pohdimme, mitä seuraamuksia synneistä lankeaa, vai lankeaako mitään. Haihtuuko sielu ruumiin mukana, kun kuolemme, vai olemmeko osa pidempää matkaa, joka koostuu useista ihmiselämistä?

Uskonto nähdään usein negatiivisena asiana, koska se erottaa ihmiskuntia toisistaan ja aiheuttaa ristiriitoja. Ei tarvitse edes antaa esimerkkejä siitä, mitä uskomuksien nimeen on tehty viime vuosina... Jokainen lehtiä lukenut tietää, että uskonto on syypää siihen, että ihmisiä tapetaan, kaupunkeja tuhotaan, varastetaan, syrjitään, aiheutetaan muille pahaa oloa ja ahdistusta ja pelkoa.

Jokaisen uskonnon tarkoituksena on selittää elämän mysteerejä ja tuoda turvaa. Uskonnoilla selitetään, että teoista seuraa joko palkkio tai tuomio. Kristinuskossa palkkio on ylösnousemus ja useissa idän uskonnoissa hyvää karmaa seuraa parempi elämä kuoleman jälkeen. Nämä tai muut pienemmät tavoitteet pyritään saavuttamaan tekemällä hyviä asioita. Ja niin kauan kuin ihminen on käyttänyt kieltä, siitä alkaen on persoona vaikuttanut siihen, mikä kunkin ihmisen mielestä on hyvää tai huonoa. Jokainen ihminen mielessään tai puheissaan personoi esineitä ja asioita. Tästä syntyy ongelma, että kyseenalaistetaan vieraita näkemyksiä ja tuomitaan oman näkemyksen vastaiset asiat, kuten vaikkapa koirankakka, muslimit, tummaihoiset, alkoholi tai liikenneruuhkat.

Mutta jos onnistuisimme vertailemaan kaikkia arkipäivän asioita ja ilmiöitä niin, ettemme kyseenalaista niitä... Jos voisimme käsitellä asioita antamatta oman persoonamme vaikuttaa niihin... Jos voisimme mennä myyttien taakse ja pohtia ainutlaatuista, alkuperäistä asiaa ilman ennakkoluuloja, pääsisimme liberaaliin ajatteluun. Silloin pääsisimme kaiken olemassaolon ytimeen ja tietäisimme, miten intuitiivisesti eletään. Silloin löytyy todellinen tietoisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti